ЕЛБАСЫ НҰРСҰЛТАН НАЗАРБАЕВТЫҢ ЖОЛДАУЛАРЫНА ТҮРІК ЖҰРТШЫЛЫҒЫ ҚЫЗЫҒА НАЗАР АУДАРУДА

Мимар көркем өнер университеті Тарих факултетінде 10 желтоқсан 2018 күні өткен конференцияға қызығушылық жоғары болды. Оған, ғалымдар, студенттер және журналистер қатысты. Онда Мимар Синан атындағы Көркем өнер Университетінде ғылыми тағылымдамадан өтіп жатқан Л.Н. Гумилев атындағы ЕҰУ доктарантары Елбасының сындарлы саясаты мен экономикалық стратегияларын оның тәуелсіздіктен бүгінге дейін жарияланған 23 жолдауы негізінде түрік жастарына таныстырды.

Devamı…


ОБСУЖДЕНИЕ ПОСЛАНИЯ ПРЕЗИДЕНТА РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН Н.А. НАЗАРБАЕВА В СТАМБУЛЕ

Докторанты 2 курса специальностей «История», «Археология» и «Журналистика» Евразийского национального университета им. Л.Н. Гумилева, проходящие научную стажировку в Стамбуле, по случаю Дня Первого Президента ознакомили учащихся и преподавателей Турции с конструктивной политикой и экономическими стратегиями Президента Республики Казахстан Н.А.Назарбаева.

Devamı…


KAZAKİSTAN’DA BİRİNCİ CUMHURBAŞKANI GÜNÜNÜN ANLAMI

Bugün 1 Aralık. Bu Kazaklar ve Kazakistan için önemli bir gündür. Çünkü, bugün Nazarbayev’in 1991 yılında Kazakistan Sovyet Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçildiği gündür ve 2012’den bu yana bu gün Kazakistan’da “Birinci Cumhurbaşkanı Günü” olarak kutlanmaktadır. Çünkü, bu günde Nursultan Nazarbayev tam yetkiyle cumhurbaşkanı seçildikten sonra Kazakistan büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirerek Avrasya’nın parlayan yıldızı haline gelmiştir. Uluslararası alanda saygın bir konuma yükselmiştir. Türk dünyasında da Türk Keneşi, Türk Akademisi ve TürkPA gibi önemli kurumların ortaya çıkmasında öncü rol oynamıştır. İşte tüm bunlarda 1 Aralık 1991’de Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı olarak halktan tam yetki almasının rolü büyüktür.

Devamı…


ЫСТАМБҰЛДА ӘЛІПБИ СИМПОЗИУМІ ЖӘНЕ ТҮРКІ ӘЛЕМІНІҢ ТІЛ МӘСЕЛЕЛЕРІ

Мармара университетіндегі түркітану институты тағы да әліпби бойынша тарихи маңызы бар бір симпозиумға мұрындық болды. Ыстамбұлда 2018 жылы 20-21 қараша күндері өткізілген екі күндік ІІ. Қазіргі түркі әліпбилері халықаралық симпозиумында сегіз отырыста түркі әлемінің түрлі елдерінен келген ғалымдар 30-дан астам баяндама оқыды.

Түркітану институтының директоры профессор Окан Йешилот

Дегенмен, бір мезгілде екі отырыс өткізілгендіктен, осы маңызды баяндамалардың барлығын тыңдау мүмкігі болмады. Әттен симпозиум үш күнге созылып бір мезгілде бір отырыс болып ғалымдар бірін-бірі тыңдағанда қандай тамаша болар еді.

Devamı…


ALFABE SEMPOZYUMU VE TÜRK DÜNYASININ DİL MESELESİ

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü yine alfabe konusunda tarihi bir sempozyuma imza attı. İstanbul’da 20-21 Kasım 2018 tarihlerinde II. Milletlerarası Çağdaş Türk alfabeleri sempozyumunu gerçekleştirdi. İki gün süren sempozyumda sekiz oturumda Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden bilim adamları 30’dan fazla bildiri sundu. Ancak, aynı anda iki oturum gerçekleştirildiğinden birbirinden önemli bu bildirilerin hepsini dinleme imkanı olmadı. Keşke sempozyum üç güne uzatılıp tek oturumlu bir sempozyum olsaydı da, ilim adamları birbirini dinleme imkanına sahip olsaydı daha verimli olurdu.

Devamı…


ABAY’IN KARA SÖZLERİNDEKİ “ER TOKIM” ERİN TOHUMU MU, YOKSA EYER Mİ?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in dün yayınlanan “Ulı Dalanıñ Jeti Qırı” makalesinin başlığı “Büyük Bozkırın Yedi Kenarı” diye çevrilmiş. Güler misin, ağlar mısın? İşte bu durum bize özellikle Türk dillerinden çevirinin kolay bir şey olmadığını gösteriyor.

Ama aslında çevirin yanlış olduğu anlamsal açıdan da görüyor. İnsan biraz düşünürse böyle bir başlık olamayacağını anlaması lazım. Hemen sözlüğe bakıp “qır” kelimesinin başka anlamları ne olduğunu da görmeliydi. Devamı…